Rodičia školákov tvrdia, že "žiačik" Dušan Čaplovič nezvládol svoje zadanie

06.06.2012 Bratislava

Bratislava 6. júna (TASR) - Novela zákona o odbornom vzdelávaní z dielne ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) hrozí likvidáciou neštátneho školstva. Tvrdia to predstavitelia Iniciatívy rodičov za dobré školy, ktorí dokázali v priebehu menej ako dvoch dní vyzbierať 500 podpisov potrebných pre podanie hromadnej pripomienky proti navrhovanej právnej úprave.

Schválenie novely by malo umožniť vyšším územným celkom (VÚC) rozhodovať o otvorení prvých ročníkov v gymnáziách a stredných odborných školách. Podľa rodičov tak však vzniká konflikt záujmov. VÚC totiž môžu uprednostňovať školy, ktoré zriaďujú samy, napríklad pred súkromnými či cirkevnými školami. "Mne osobne pán primátor povedal, že jeho nezaujíma cirkevné a súkromné školstvo, jeho zaujíma mestské školstvo alebo štátne školstvo, nakoľko sa veľmi boja konkurencie v tomto smere," povedal zriaďovateľ neštátneho centra voľného času v Žiline Ján Hudec.

Podľa jedného z rodičov a členov iniciatívy Ľuboša Tvrdoňa navrhovaná legislatíva vyzerá tak, ako keby si "žiačik Dušan Čaplovič" len narýchlo pripravil pred koncom roka písomnú prácu. "Žiačik Dušan síce chce dostať jednotku na koncoročnom vysvedčení, ale bojím sa, že tento náš žiačik asi prepadne," komentoval návrh.

Od vlády iniciatíva očakáva, že legislatívny proces zastaví a rezort školstva bude akékoľvek ďalšie zmeny konzultovať s ľuďmi, ktorých sa priamo dotkne. "A keby s nami nechceli rozprávať - my sme našu iniciatívu začali skúšobne v nedeľu (3.6.) a v súčasnosti už má cez 1600 podporovateľov," poznamenal Tvrdoň.

Rodičia tvrdia, že ich ambíciou je naplniť garanciu vzdelania pre ich deti, o ktorej hovorí Ústava SR. Jeden z nich, Marcel Dávid Zajac, podčiarkol, že iniciatíva rozumie snahe ministerstva šetriť a vie, že jeho ambícia bola dobrá. "Chceme však, aby sme nezničili ten systém, ktorý tu funguje, ale aby sme ten systém zefektívnili a podľa možnosti skvalitnili," povedal.

Výhrady rodičov podporila na brífingu aj riaditeľka 1. súkromného gymnázia v Bratislave Mária Smreková. Navrhovaná zmena podľa nej nesprávnym spôsobom rozdeľuje školy. Ich kvalita totiž závisí od úrovne vzdelávania, nie od zriaďovateľa. "Odstránením tohto konkurenčného prostredia stratia iné školy dôvod rásť, povzbudzovať sa, hľadať nové možnosti, ako skvalitňovať svoju činnosť," doplnil ju riaditeľ Spojenej školy sv. Františka Assiského v Malackách Daniel Masarovič.
 

Vyberte región